Osteoporose

Populaire productcategorieCalcium | Vit D | Vit K
Osteoporose

Botontkalking wordt gekenmerkt door een te lage botmassa en aantasting van het botweefsel. De botten breken makkelijker, vaak al bij een lichte val of zelfs spontaan. Leefstijl speelt een belangrijke rol, beweeg voldoende en eet gezond.

Specifieke vragen?
Wat is osteoporose?

Osteoporose is een aandoening van het skelet, die wordt gekenmerkt door een lage botmassa en microarchitecturale achteruitgang van het botweefsel, waardoor de botten brozer worden en gemakkelijker breken. We spreken van een ‘te lage botmassa of osteoporose’ als de botdichtheid beduidend lager is dan de gemiddelde botdichtheid van de gezonde twintig tot dertigjarige.

botontkalking
Figuur 1: Normaal bot vs. osteoporosebot

Bij gezond, jong bot is aanmaak en afbraak in balans. De piekbotmassa, de grootste hoeveelheid bot van een individu gedurende het leven, wordt tussen 20 en 30 jaar bereikt. Die piekbotmassa wordt voor 50-80% genetisch bepaald; geslachtshormonen, lichaamsbeweging, calcium, vitamine D en gezondheidstoestand bepalen de rest. Na het bereiken van de piekbotmassa begint de afname van de botdichtheid. Er treedt dan bij mannen en vrouwen een achteruitgang op van gemiddeld drie tot vijf procent per tien jaar. Afname van oestrogeen (= vrouwelijk hormoon) rondom de menopauzeleeftijd is verantwoordelijk voor een extra afname van de botdichtheid bij vrouwen (ongeveer twee procent per jaar, gedurende vijf tot tien jaar). Daarna bedraagt het botverlies ongeveer tien procent per tien jaar (en is weer gelijk aan de afname bij mannen). Na het 75’ste levensjaar bedraagt het verlies ongeveer drie procent per tien jaar.

Osteoporose, of botontkalking, is dus een aandoeding die gekenmerkt wordt door een te lage botmassa en aantasting van het botweefsel. De botten zijn minder sterk geworden, waardoor ze makkelijker breken.  Vaak al bij een lichte val of zelfs spontaan. Vooral breuken van de pols en heupen komen veel voor. Het herstel van een polsbreuk kan weken tot maanden duren. Bij een heupfractuur is bijna altijd een operatie nodig met daarna een maandenlange revalidatie. Osteoporose tast ook soms de ruggenwervels aan waardoor deze kunnen inzakken. Er kan dan rugpijn ontstaan, die meestal langzaam vanzelf verdwijnt.  Ingezakte wervels kunnen tot een kromming van de rug leiden en de lichaamslengte neemt ook wat af.

Osteoporose is een vaak voorkomende aandoening, voornamelijk bij mensen ouder dan 55 jaar. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.

Osteoporose kan niet worden genezen. Het is wel mogelijk de achteruitgang van de botsterkte te remmen en vaak zelfs iets te herstellen. De aandoening wordt behandeld met medicatie. 

Populaire productcategorieën
Blog: Menopauze onder de loep
Loading...