Het is belangrijk op regelmatige basis het haar te controleren en te kammen met een luizenkam. Check steeds goed achter de oren en in de halsstreek. Luizen en neten houden van warme plekjes.
In periodes waarin de kans op luizenbesmetting groot is, is het aangewezen om zeker 1 maal per week de nat-kam methode toe te passen:
- Maak het haar nat en wrijf het overvloedig in met een conditioner.
- Ontwar het haar eerst van achter naar voor met een gewone kam.
- Kam het haar vervolgens van achter naar voor met een luizenkam.
Inspecteer na elke kammentrek de kam. Kuis de kam af aan een wit doekje en zie of er geen luis op het doekje achterblijft. Ga met een tandenstoker tussen de tandjes van de kam om na te gaan of er geen luizen tussen hangen.
- Spoel het haar en doorkam het van voor naar achter met een gewone kam.
- Kam nu het haar opnieuw van voor naar achter met de luizenkam.
Om neten makkelijker uit het haar te krijgen kan het nuttig zijn de luizenkam te omspannen met een nylonkous die je eerst in azijn dompelt.
Luizen houden niet echt van lavendel. Het kan nuttig zijn je kledij te wassen met een naar lavendel geurende wasverzachter. Of breng wat lavendelolie aan op je kleding, zoals op sjaals en mutsen.
Het is uiteraard ook belangrijk om in geval van een besmetting alle materiaal op een juiste manier te reinigen:
- Ontsmet de luizenkam na elk gebruik met bv. ontsmettingsalcohol
- Reinig alle haaraccessoires en kammen minimum 30 sec. in water van 60°
- Was kussens, sjaals, mutsen, petten en lakens op > 60° of stop ze 15 minuten in de droogkast op 70°
- Wat niet warm mag gewassen worden (vb. wollen kledingstukken of knuffeldieren) kan je eventueel een viertal dagen in de diepvries steken of 14 dagen in een afgebonden plastiek zak.
In geval van luizen zal de apotheker je doorgaans kunnen verder helpen. Al de producten die tegen luizen verkocht worden, zijn zonder voorschrift te verkrijgen. Maar blijft de jeuk aanhouden, heb je wondjes op je hoofdhuid of heb je pijn, ga dan toch best eens langs bij je huisarts of dermatoloog.