Wat is ADHD?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands : aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.
ADHD begint altijd voor het zevende jaar en soms al voordat het kind twee is. ADHD gaat zelden helemaal over. Wel worden veel kinderen vanaf hun puberteit wat rustiger. ADHD komt niet alleen bij kinderen voor. Ook volwassenen kunnen ADHD hebben. Bij sommige volwassenen is reeds van kindsaf aan ADHD vastgesteld. Bij anderen wordt de ADHD pas ontdekt als ze volwassen zijn.
De aandoening wordt gekenmerkt door:
- concentratiestoornissen: vaak dingen vergeten, moeite met luisteren.
- snel afgeleid zijn.
- impulsiviteit: eerst doen dan denken, onbezonnen dingen doen.
- hyperactiviteit of overbeweeglijkheid : kinderen met ADHD wiebelen en/of friemelen vaak veel. Volwassenen met ADHD hebben minder vaak last van overbeweeglijkheid, volwassenen kunnen zich moeilijk ontspannen.
- hevige emoties, driftbuien: deels door de ADHD, deels uit frustratie omdat dingen niet lukken.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
De oorzaak van ADHD is tot op heden nog niet precies bekend. Vermoedelijk is er sprake van een stoornis in de overdracht van elektrische prikkels tussen de hersencellen.
ADHD wordt ook in verband gebracht met problemen tijdens de zwangerschap of met een zware bevalling. Er komen ook steeds meer aanwijzingen dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Ook zouden voedingsgewoonten een invloed hebben op de ontwikkeling van ADHD.
Het is niet mogelijk om aan de hand van objectieve lichamelijke onderzoeken de diagnose van ADHD vast te stellen. Verschillende medische, psychische en sociale deskundigen inzake ADHD werken best samen om te komen tot een diagnose. Deze diagnose vormt de basis van een aangepast behandelingsplan.
Lees meer
Lees minder